Sunday, 29 May 2011

DILEMMA

Malam ni aku nak tulis yang aku dalam dilemma, bkn dilemma nk pilih bini ka apa ka,aku nk pilih kasut mana best untuk kaki aku nih, KASUT FUTSAL. tp sblom tu aku nk ucap tahniah kat fcBarcelona. FCB yng menang UCL,uefa champions league. so semalam hati aku berbelah bagi nk skong mana satu sbb dua dua team nih aku minat, Barcelona mmg aku minat dari zaman ronaldo lgi,masa tu aku skolah lagi,yg bertmbah minat lagi sbb CONTROL BALL depa cantik, Man U plak aku mnat sbb COUNTER ATTACK depa cntik, mmg la tk suma counter attact brjaya tp mostly la sumanya jadi. For me both of team are the best!

CONGRATULATION! VIVALABARCA <3
sumber : gettyimages.com

Back to the main topic yayy. ermmm, aku dok cari kasut futsal, sblom nih dah ada 2 pasang kasut futsal, yang sepasang aku beli masa zaman kolej, adidas predator tp skrg dah tk pakai sbb tpak haus, tp seriously adidas btol2 tahan lama,aku yang seminggu main futsal 3 kali nih. boleh la tahan untuk 2 tahun dan kasut tupun masih boleh dipakai. Second shoes aku adidas jugak,adidas adipure kaler merah,yg ni org bagi sempena birhday aku last year. mak cik hayati atau lebih tepat mak girlfriend yang bagi, ksut tu pun tahan lama. smpai skrg condition bg aku elok cuma aku tk smpai hati nk pakai sbb tkot rosak,besa la org bagi,jnis aku barang org bg suka simpan.. lama tk membeli kasut. skrg nih aku dok mencari kasut futsal baru. aku ada jgk dok survey kasut dlm intrnet,segala blog web suma redah,so aku ada jmpa brader nih kat mudah.com.my,nama dia ansorullah acik,kasut yg dia juai boleh kata murah la, nih dia antara kasut yg aku teringin.
MIZUNO SALA III : BELOW RM 200
yang nih mmg aku minat gila gila gila,paling minat dlam list nih,TAPI! aku smpai skrg tk boleh nk mengorder kasut nih sbb web/blog suma aku chech dah sold out,MOTHERFISHER btoi! argghhh!
ADIDAS ADISALA : RM 185
kaki aku mmg dah sedap dah dgn adidas sbb dia reka untuk kaki lebaq,org la kata,nike pun boleh masuk cuma 'stim' dia tk 'high' sgt. so nih la pilihan hati aku bg adidas,mmg la ada lagi adidas lain cntoh TOP SALA apa jadah tp bg aku bentuk dia mest! :)

JOMA TOP FLEX LEATHER : RM 175
Jarang aku/kita nampak org pakai brand nih, keutaman pemain futsal ada memilih utk pakai nike dan adidas, sebenaqnya kita tktau ada lagi brand yg 'stim' dia mcm brand nike dn adidas nih. mngkin sbb tk famous org tk pndang brand nih. mengikot pndangan srg kawan aku nih joma ni sedap jdk,ringan dan lembut(kulit tu baii) so, ni dah masuk dlm list aku,nk try jgk kasut ni,nmpk pun mcm boleh layan 'stim'

JOMA TOP FLEX SYNTHETIC : RM 130
yang ni tk byk beza. yang aku dapat trace beza dia mngkin kat berat dan sudah pasti dia synthetic laaa. reka bentuk dia tetap sama, yang nih murah sket, kulit bang msti la mahal,nk tngkap kanggaro igt senang ka?

NIKE5 LUNAR GATO : RM 240
hehehe,sebenaqnya aku berangan ja nk pakai nike nih,tk mmpu aih aku atas pada 200. cuma aku minat sebb reka bentuk dia ja tp 'stim' dia blom menjamin. and aku tk penah lagi seqelom/pakai nike for futsal, nk jgk try tp mngkin lain kali lah,bila dah bekerjaya.




Sebenaqnya aku bukan kaya sgt,nih ja aku mampu dari hasil aku keja part time,tahaq perot makan megi ja untuk 2mnggu, tringat cikgu aku pesan dulu "Luqmannn,bukan senang nk senang". okay cikgu, aku tau tu, :) mak aku bagi pun untuk seminggu cukup2 makan ja,so aku kena la bajet untuk dptkan kasut nih. aku bkn jenis yang mintak DPAT! tk! hehe nih jala aku nk tulis, AND,kalu ada sapa2 nk offer ada tmpat lg murah bgtau la aku before khamis nih. Assalamualaikum 


Friday, 27 May 2011

MINGGU KE-2

Minggu ni dua class kitchen berjalan mcm biasa, hari rabu class Garde Manger dan hari Khamis, Intermediate Cookery. Untuk class Garde Manger/Cold Kitchen (GM) ni aku belajaq pasal Salad. Intermediate Cookery plak blajaq pasai Stuffing Chicken.

GARDE MANGER
Selalu kalu kita org melayu dengar perkataan salad teringat sayuq yng kat sayuq nasi ayam tp bukan! mmg itu tergolong dalam salad cuma biasalah pemikiran kita, kalu sebut Maggi teringt mee segera padahal Maggi tu brand, mee segera Cinta pun bedai pnggil Maggi. kan3!? ;) :D

Salad bermaksud daun daun/sayuran/sesetengah buah boleh tergolong dalam salad,salad nih boleh dihidang dgn mcm2 cara,nak masak ataupun makan mentah. So, kalu kita makan salad ni mentah2 boleh rasa muak jgk, jadi terciplah Salad Dressing,don't get confused, salad cannot wear t-shirt but sponge can (spongebob). salad dressing ni mcm sambal belakan la, kalu melayu cicah timun/pucuk paku dgn sambal belakan tp kalu mat saleh depa makan dengan pelbagai 'dressing' contoh yang aku tahu French dressing, Italian Dressing, Vinagrette (suma ni tergolong dalam temporary dressing ) selain tu boleh jgk makan dengan mayonnaise, thousands islands, tartar sauce pun boleh kot, nak lagi masyuk mcm dgn cheddar cheese. Ada banyak benda pasal Salad ni, kalu rajin 'gegoogirl' la seniri. Kat sini ada beberapa gambaq yang aku tngkap, suma aku yang buat. plating seniri.
hat nih org pnggil potato salad, senang ja nk buat
rebus kentang, potong dadu. gaul dgn mayonnaise
buh sket garam dgn lada sulah,settle!

nih seafod salad dressing nya red wine dressing, 
sbb protein dia seafood. salad nih nk buat senang ja cuma
 dia punya dressing tu yg byk kerja pun. klu yang sotong
dan udang tu ampa blanch lpas tu gaul dgn mayonnaise.

INTERMEDIATE COOKERY
Mnggu nih aku bljaq pasal sutffing chicken,mksud dia ayam yang dibuang tulang lpas tu dimasukkan inti/isi lain. so isi yang aku masukkan ialah saute mushroom. lagi 1 chicken cordon bleu. chicken crdon blue nih masak aku kerja kat secret recipe aku dok mncari mcm mana nk buat,tp skrg aku dah tau,tk lah sesusah mana pun. tp yang hampeh nya aku terlupa amik gmbaqnya,kecewa gila,tkpa nnt aku boleh "birugigi' dgn classmates. 
hah ni la dia Stuffing Chicken.
Sauce : Mushroom Sauce (basic)
Starch : Saute Mash Potato
Vege : Blanch Broccoli, Baby Carrot, Cauliflower

ni gambaq Chicken Cordon Bleu yg aku amik kat googirl
kat sini aku bagi link cara2 nak buat dan recipe lagi tu
daripada dok makan ccb kat SR tu cuba skali skala try
buat kt rumah, jimat cost, boleh bagi family makan, tk rugi la.

Jadi,suma nih adalah pembelajaran aku di dlm kitchen utk mnggu nih, walaupun lmbat sket aku nak tulis (ikot mood). hah! aku nk habaq, yg Red Wine Vinaigrette tu HALAL, jgn risau jgn was-was. dia punya nama ja Wine tp tkda wine pun. sbb namanya ada Wine mngkin dia punya colour sbb seakan2 Red Wine tp rasa mcm cuka jgk kot mana pun. Sebenaqnya ada beberapa salad dan stuffing chicken yang aku bljaq cumanya aku terlupa nk tngkap gmbaq,so itusajalah, Assalamualaikum!


Thursday, 26 May 2011

HALAI BALAI

Nk tulis tp malas tp bosan tp tulis lah jgk.

so esok jalah tulis.

Sunday, 15 May 2011

mcm ni ka kalu aku 150 kilogram ?

Akhir ni asyik keluar brita pasai gemuk/obesiti dan berat badan besaq. Aku pun dah naik muak baca. tp kalu ikot btoi2 la,mmg pun la skrg nih ramai bdak budak yang badan besaq,masa aku p amik adik aku kat skola dia pun ada jgk kawan2 dia badan besaq,keluaq pekan pun nampak bdak2 badan besaq even kawan aku pun badan besaq,(lagi elok ya guna 'yg besaq' sbb lebih sopan dan menjaga hati). Hakikatnya depa tu makan cukup baguih la,itu tanda mak bapak depa bg depa makan cukup. Tapi (dah 2 kali 'tapi'), baguih ka badan besaq nih walaupun bg kita bdak2 kecik ni gemuk/montel nih comel? jawapannya ialah tak baguih/not good. nak tau pasaipa? nih aku ada list, aku sekadar nak igtkan diri aku yang kadang kadang berat turun dan naik mcm main wau.

Yang: 1 : Susah nak Bergerak. Ya susah nk bergerak! Bayangkan sorg perempuan kena ragut,jatuh tgh jalan,lori mai kot depan,so lori tu tak sengaja telah men~!@#$%^ prempuan tersebut ? Masalahnya bukan dengan men!@#$% akan keluar lemak lemak berlebihan TAPI tak ka kesian laki dia atau makbapak dia kena buat kenduri arwah dan sebagainya,sadis. Dan ini utk budak sekolah tk kiralah rendah ka tinggi ka mahupun tadika, kat sekolah msti tetiap tahun ada merentas desa kan? paling koman pun merentas desa, jadi dari mata aku,selalu golongan yang dok terhangat di paper skrg nih akan dapat number 227/ 349/ 413 dalam kategori mereka,waaaa nice kann,yeah!

Yang  2 :  Kepelbagaian Nama. Ha,tk dpt tngkap lagi? nih dia nak gtau,time skola dulu msti ada kan kwn2 bdn besaq kan. okay cuba masuk dalam pandangan mata aku skrg, kawan kwn ampa dok ejek si dia (yang melebihi B.M.I sepatutnya),pnggil dia dgn kepelbagaian gelaran yang tk enak dan bagi ampa cute la sangaaattttttt. contoh nya sumo, hippo/badak, debab, topuii, beruang, buncit, boroi atau kadang kdg yg lagi kesian kepala kecik, tet*k labuh. haha ha ha ha! apa gelak glk? ampa igt lawak? kesiannn woooo. (walaupun aku dok ejek adik aku jgk)

Yang  3 :  Datang Penyakit. Yang nih semua org dah sedia umum bila badan dah besaq semua penyakit suka berhimpit. boleh kata penyakit yang famous 80% akan datang bila macam 'tu'. antara yang boleh aku list ialah tekanan darah tinggi, sakit jantung, diabetis, sakit hati(kwn dok ejek), sengal (buku lali,lutut) dan lain lain

So, i've list 3 main point, kalu ampa ada lebih ka itu bguih la, baguih untuk nasihat kawan kwn ampa kalu tak akan jadi macam atas nih. skrg ni pun Kerajaan malaysia dok bising/kecoh sampai kan kantin kat seluruh Malaysia dilarang menjual nasi lemak, makanan berproses contoh sosej/ngget, chocolate dan celedis cekedis. kononya nasi lemak tu ada santan,santan tu kolestrol,bila hari2 makan nasi lemak ada santan maka jadi gemuk. yaka? kesian kantin jgk kenaaa. tapikan,aku nak tambah sikit sbb apa rakyat malaysia is going to be fat. here it is :
 1) budaya melepak kat kedai mamak
disebabkan melepak,sejam lepak roti canai double kuah banjir,2 jam lepak tambah plak tosay sbb tringin     tgk kwn makn minum plak teh tarik gelaih besaq.

2) menonton tv smbil ditemani
makanan ringan contoh pringles,mr potato, french fries, ayam goreng, ayaq plak jgn ckp,paling kurang coke,ada yang kaya sket mcd/pizza/kfc dan lain makanan ringan.

3) kurang aktiviti
mksud aku kurng aktiviti kat luaq rumah, dok reja mengadap laptop,main fb,tgk youtube,layan movie(aku tergolong),main game,xbox,ps3,mcm 2 la ps. Mcm mana tk besaq,dok terperap dlm rumah ja,kalu terperp dlm rumah ada mesin lari yg amy mastura dok lari pakai racing suit tu tkpa jgk, (jgn la jadi mcm bodoh iklan tu,nk lari pakai helmet)

Ha,itu suma pndapat aku,ermmm,sebnarnya aku tulis sbb obesity nih sebab aku kena buat assignment sbb tu la,assignment aku berkenaan tntng obesity,so alang alang aku buat assngmnt boleh tulis blog skali, ha,untuk kali nih itu ja lah kot. Assalamualaikum!